درمان استرس و اضطراب

تشخیص اختلال اضطراب، علائم، دلایل و نحوه درمان

اگر فکر می‌کنید به درمان استرس شدید احتیاجی ندارید خود را در یک موقعیت تنش زا تصور کنید. یک روز مانده به ارائه کنفرانس یا رانندگی در خیابانی ناشناس، یا انتظار خبر زایمان همسرتان یا نگرانی برای امتحان میان ترم، فرقی نمی‌کند، یک امر متداول و اجتناب ناپذیر در زندگی ماست. ما همه در شرایط استرس‌زا مضطرب می‌شویم و علائمی چون تپش قلب، درد در ناحیه شکم، عرق کردن دست‌ها و مشکلات دیگر را تجربه می‌کنیم.

استرس شدید یا مزمن چیست؟

در واقع چیزی که مشکل ایجاد می ‌کند و مد نظر ماست، استرس شدید یا مزمن است. این مهم است که علائم اضطراب را در خودتان بشناسید و با راه‌های مقابله و درمان استرس شدید آشنا باشید. ممکن است برخی درمان‌هایی که توسط تیم سپنتا در این مقاله پیشنهاد شده برای شما موثر واقع شده و برخی دیگر چندان کارا نباشند. پس صبور باشید و برای پیدا کردن استراتژی و روش ایده آلتان وقت بگذارید.

به عنوان مثال یک فرد درونگرا ممکن است با خزیدن به کنج تنهایی و رفتن به منطقه امن خود اضطرابش را تسکین دهد اما در یک فرد برونگرا این موضوع اضطراب او را تشدید کند.

درمان استرس شدید

استراتژی به کار گرفته شده برای درمان استرس شدید بهتر است دارای مشخصه‌های زیر باشد:

  • کوتاه مدت باشد

شما همیشه فرصت نمی‌کنید نیم ساعت یوگا کنید تا به آرامش برسید. روش درمان استرس شدید شما باید روشی آسان و سریع باشد.

  • در هر جایی قابل اجرا باشد

استراتژی‌هایی مانند حمام یا آواز خواندن بسیار متداول و کارا هستند اما همیشه در دسترس نیستند. استراتژی درمان استرس شدید شما برای تسکین استرس شدید باید ساده‌تر از روشن کردن یک رایحه عود خاص یا نواختن ساز باشد.

 البته این بدان معنی نیست که نمی‌توانید یا نباید از این استراتژی‌ها استفاده کنید. هدف این نوشته تنها عنوان کردن ساده‌ترین و در دسترس‌ترین راه‌های درمان استرس شدید است.

  • اثرگذاری سریع داشته باشد

فاصله زمانی بین راهکارتان برای درمان استرس شدید و تسکین آن نباید زیاد باشد. شما با هر ثانیه قرارگیری در یک موقیعت استرس‌زا به بدنتان آسیب می‌زنید. مهم است که زودتر خودتان را از این وضع خلاص کنید.

  • دشوار نباشد و به تمرین زیاد احتیاج نداشته باشد

لازم نیست یک استراتژی دشوار مانند قالی‌بافی یا برنامه‌نویسی را انتخاب کنید. استراتژی شما نباید به تمرین زیادی برای تسلط بر آن احتیاج داشته باشد. در غیر این صورت ممکن است استراتژی‌تان خود به یک محرک تبدیل شده و بر اضطرابتان بیفزاید.

پیشنهادهای درمانی کلینیک سپنتا

ما قسمت زیادی از روز را در ذهن خود سپری می‌کنیم. افکار ما هستند که مشخص می‌کنند چه احساسی داشته باشیم و با تغییر آن‌ها احساسمان نیز تغییر خواهد کرد.

ی‌توانید خودتان را در کنار اقیانوس، کنار فرد محبوبتان یا هرجای دیگری که احساس می‌کنید برای شما آرامش‌بخش است تصور کنید. برای یک دقیقه از جایی که هستید فاصله بگیرید و زیباترین چیزی را که می‌توانید مجسم کنید.

  • مراقبه کنید

مدیتیشن و تمرکز بر روی حقیقت وجودی‌تان و تلاش برای خالی کردن ذهن یکی از بهترین راهکارهای درمان استرس شدید است. با مدیتیشن نه تنها استرس‌تان را کاهش می‌دهید بلکه در دفعات بعدی مقاومت و توانایی کنترل استرس را هم در خود بالا می‌برید.

  • روی نفس کشیدن تمرکز کنید

تکنیک‌های صحیح تنفس می‌توانند کمک زیادی به کاهش و درمان استرس شدید بکنند. همچنین شما به هیچ چیز و هیچ کس جز خودتان برای بهره گیری از این روش ندارید. نکته بهتر آن است که کسی متوجه نمی‌شود که شما چه می‌کنید پس با خیال راحت حتی وسط فروشگاه هم می‌توانید روی نفستان تمرکز کنید.

سعی کنید هر نفسی که می‌کشید را بشمارید. نفس‌های عمیق بکشید. روی دم و بازدم تمرکز کنید و هوا را تا ریه‌هایتان دنبال کنید.

  • سرچ کنید

سعی کنید درمورد یک موضوع جدید بخوانید. صفحه گوگل را باز کنید و پنج دقیقه را به تحقیق درمورد موضوع مورد نیازتان بپردازید. می‌توانید محتوای متنی را با محتوای تصویری هم جایگزین کنید و تصاویر یا ویدیوی کوتاه مورد علاقه‌تان را تماشا کنید.

  • از حواس پنج گانه‌تان استفاده کنید

سعی کنید از حواسی مانند لامسه و بینایی استفاده کنید. به دورترین جایی که می‌توانید خیره شوید. سعی کنید چیزی مانند خودکار یا کتاب یا هر چیزی که در دسترستان است را لمس کنید. با جمع کردن حواس پنجگانه می‌توانید موقتا از استرس شدید رها شوید.

  • موسیقی گوش کنید

حتی اگر شرایط گوش دادن به موسیقی را ندارید می‌توانید یکی از آهنگ‌های مورد علاقه‌تان را مرور کنید. ملودی‌ای که برای شما یادآور خاطره خوبی باشد یا به شما حس مثبتی بدهد.

 تشخیص و درمان استرس و اضطراب در کلینیک سپنتا

تشخیص کامل در روان شناسی بالینی از جمله مواردی مانند استرس و اضطراب بر عهده مشاهده، آزمون های روانشناختی (تست) و مصاحبه است که در بین آنها مصاحبه از اهمیت بیشتری برخوردار است. هدف از مصاحبه تشخیصی یافتن دقیق علل و عوامل مؤثر در پیدایش اختلال و مشکل روانی در مراجع می باشد. دراین رابطه مصاحبه باید بتواند کلیه مسائل و عوامل مؤثر در پیدایش اختلال را از کم اهمیت ترین تا پراهمیت ترین آنها شناسانده تا بتواند تشخیصی مناسب درارتباط با مشکل درمانجو در اختیار مصاحبه گر قرار دهد. زیرا تا زمانی که تشخیصی دقیق و درست از نوع اختلال بیمار در دست نباشد نمی توان درمان مناسبی برای وی عرضه نمود.

یک روان شناس بالینی نه تنها به مطالبی که بیمار در جلسه مصاحبه تشخیصی بیان می کند علاقه مند است، بلکه در نحوه ادای مطالب و عکس العمل های عاطفی که از خود نشان می دهد و نیز روابط عاطفی و فکری مصاحبه شونده توجه می کند. بنابراین واضح است در مصاحبه از مشاهده نیز استفاده می شود و درصورت لزوم پس از مصاحبه می توان از آزمون خاص مورد نیاز نیز استفاده کرد.

وسیله ارزیابی به جهت شناخت افراد باید پایا و معتبر باشد. پایا یعنی مثلا وقتی یک آزمون روانی چند بار بکار برده شود یافته های یکسانی را تولید کند و معتبر یعنی برای مقاصد مورد نظر مفید باشد. شیوه های ارزیابی و تشخیص روانی به سه فرایند تقسیم می شوند: مصاحبه، آزمون و مشاهده.

سخن پایانی

در حالی که حملات اضطرابی و حملات هراس خیلی با هم اشتباه گرفته می‌شوند اما با هم کاملاً متفاوت هستند. با این حال، هر دو بسیار ناخوشایند هستند و می توانند زندگی شما را مختل کنند. اگر احساس می کنید حملات وحشت و اضطراب گریبانتان را گرفته، باید حتما با یک مشاور خوب و درمانگر پنیک صحبت کنید. در صورت تمایل می‌توانید برای کمک به خود و یا عزیزی که درگیر این مشکل است با پزشکان متخصص حملات وحشت و اضطراب کلینیک روانشناسی سپنتا تماس بگیرید.